Történt, hogy minap húslevest főztem, és a főtt húshoz almaszószt és főtt krumplit. Persze kimaradt a krumpliból elég jó adag. Ez persze csak este tudatosult. Gondoltam egyét, pont elég egy adag krumplis pogácsára, és kísérletképpen este gyúrtam be, és reggelig a hűtőben volt. Istenien sikeredett! Reggel kisütöttem mielőtt a család felkelt volna.
Krumplis
pogácsa
- · 30 dkg főtt krumpli
- · 25 dkg zsír
- · 1 dl tej
- · 1,5 dl tejföl
- · 2 tk. cukor
- · 3 dkg élesztő
- · kb. 55 dkg liszt
- · 3 tojás sárgája
- · kb. 2 dkg cukor
- · 1 egész tojás a kenéshez
Mivel
maradék krumpliból készült, így a krumplit kis edénybe raktam, vizet engedtem
rá és az egészet felforraltam. A meleg krumplit krumplinyomón áttörtem, a
kelesztőtálba tettem, és langyosra hűtöttem.
Közben
az élesztőt langyos cukros tejben felfuttattam. A hozzávalókat összegyúrtam és
kelesztőtálastól a hűtőbe raktam reggelig.
Reggel
átgyúrtam a tésztát, félbe vágtam, kinyújtottam az egyik felet, és hajtogattam.
Az összehajtott tésztát kinyújtottam 5-6 mm vastagra, a tetejét bevagdaltam és
kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A pogácsákat sütőpapíros tepsire tettem és fél órát
hagytam pihenni, kelni.
Közben
a sütőt 180 fokosra előmelegítettem. A pogácsák tetejét lekentem a felvert
tojással, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése